Polisen - Till demokratins försvar?

Jag såg nyss en video där dansk polis bryter en blokad med våld. Vad demonstranterna försökte försvara får ni ta reda på själva, det är inte var jag tänkt gå in på. När jag såg filmen så vände sig min mage och jag insåg att det där är vad som väntar mig i köpenhamn om en månad när jag tar mig till klimatmötet för att vara en del av den folkmassan som kommer försöka lyfta fram de riktiga lösningarna på klimatkrisen.

Vi kommer mötas av tillfälliga lagar som ska försvåra demonstrerandet och försvara topmötet. De av oss som är hängivna nog att ge fan i lagar uppsatta av de som vi försöker påverka kommer bemötas av lagar som anpassats enbart för att hindra oss.

Vi lever i liberala demokratier som är uppbyggda på ofrivilliga överenskommelser mellan människor. För att försäkra sig om att vi inte bryter dessa överenskommelser så finns dem som har befogenheter att ställa sig mellan oss och överträdelserna. Dessa är poliserna, demokratins första led i kriget mot de olydiga. Man har kommit fram till att civilkuragen inte räcker för att hindra brott - istället behövs de som kan rida på paragraferna och skydda de svaga och de starka likaså. Polisen försvarar tanter mot övergrepp, skyddar tonårsflickor när våldtäkter nalkas och jagar bankrånare som flyr med folks livsbesparingar. Polisen försvarar överflödet som vilar hos de rika från att bli taget av de som saknar mat eller bostad, polisen försvarar nynazister som på öppen gata sprider lögner om flyktingarnas förtryck mot svensken och polisen ställer sig ivägen när vi vägrar acceptera de beslut som fattas om våra liv, vår framtid.



Vi lever i representativa demokratier där vi lämnar ifrån oss delar av vår frihet och låter överenskommelserna styra våra liv. Om majoriteten vill att alla med svart hy ska kastas i finkan så är det en överenskommelse som vi förväntas acceptera och gör vi inte det så står de där, ivägen för de av oss som vägrar. Dessa är poliserna, demokratins första led i kriget mot de som säger ifrån. De av oss som motsäger sig överenskommelserna är en minoritet, annars skulle andra överenskommelser uppenbarligen råda. Det betyder inte nödvändigtvis att vi har fel, det kan lika gärna betyda att det är fullt naturligt att inte vilja bråka med riddare i kevlar beväpnade med batonger och paragrafer. Det kan lika gärna betyda att det inte är så många som är beredda att bryta överenskommelserna för att nå förändring med tanke på konsekvenserna.

Hur många skulle egentligen ställa sig utanför toppmötet och ryta åt etablisemanget om det inte vore för att etablisemanget skickar en jävligt tydlig signal om att vilja bli lämnade ifred? Man radar upp 6000 poliser, FN-militär, särskilda lagar för att hindra folk från att påverka - Kan man skicka en tydligare signal om att "pöbeln" ska hålla sig utanför beslutsfattande när det inte är valdag.

Jag tror inte att vi kan avskaffa polisen över en natt och jag vet inte heller om det vore det bästa. Jag vill inte ifrågasätta poliser som fenom när jag skriver. Jag vill ifrågasätta det faktum att poliser med våld och med lagen på sin sida pucklar på ungdomar som offrar hull och hår för det de tror på.

Vi lever i en värld som är överfylld med orättvisor och klimatproblem som våra folkvalda ledare inte verkar förstå sig på. Det finns de av oss som inser att den smidiga lösningen, den där en majoritet tillsammans tvingar ledarna att genomföra drastiska åtgärder för att ändra utvecklingen som sker i världen. Det finns de av oss som inser att naturen måste räddas idag. Det finns de av oss som inte lutar oss tillbaka och accepterar orättvisor i väntan på att alla ska vakna och ta tag i de uppenbara problemen.

Jag vill knäböja mig för alla de människor som tar ansvar, alla de människor som bekämpar orättvisorna som så uppenbart är ett resultat av livet som vi lever det, alla människor som skiter i de överenskommelser som just nu hindrar oss från att rädda världen, men jag gör det inte för att jag vet att de hellre vill se mig på benen, kämpandes för den värld som de kämpar för.

Jag avslutar med en uppmaning:

Ta en kort paus och fundera över vilka som försvarar de svaga. Ta en kort paus och fråga dig vilka som egentligen utgör demokratins första led.

-Edward Lundkvist

Kommentarer
Postat av: Progresiv socialist

Ur teoretisk synvinkel är legitemerat våld i en liberal demokrati problematiskt då detta legitemerade våld just legitimeras pga s.k.a samhällskontrakt (som jag förövrigt aldrig kommer ihåg mig skriva på).



Likväl som de homosexuellas kamp i USA på 60 och 70talet som de strejkande arbetarna runt om i världen som ledde till fackförbund samt lagar som skyddar arbetare så kommer progresiv förbättring för klimat och natur inte ur ett konsensus bland partipampar utan ur kompromisslös konflikt.

2009-11-16 @ 19:15:29
Postat av: Klara Ellström

Polisövervåldet är ett rejält problem och jag själv bävar inför Köpenhamnsmötet. Det är precis som i videon. Har själv blivit utsatt för den danska polisens maktmissbruk när jag blev vägrad vård efter en aktion i september och ångrar att jag aldrig gick vidare med det. Det är viktigt, inte minst principiellt, att ta upp sådana här saker. Polisen kommer dessutom att få ökade befogenheter inför COP15, du kanske har hört talas om Lymmel-paketet? En trauma-grupp håller på att bildas, den kommer att finnas på plats och lätt att hitta för den som behöver prata. Tur det...

PP och Ung Pirat kommer att delta på ett hörn om en månad genom patentkampanjen, hoppas att man får se dig där!

/Klara, pirat icke-bekant som snubblade in på din blogg av en slump

2009-11-17 @ 11:30:22
URL: http://animamundi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0